Ontharen is niet alleen tegenwoordig een trend, vrouwen doen dit al heel lang! Veel vrouwen storen zich aan hun okselhaar, beenhaar en ook hun schaamhaar. Veel vrouwen halen dit dan ook weg. Of het nou met een scheermesje is, ontharingscrème of door te harsen. Maar wist je dat vrouwen dit al heel lang doen, misschien wel langer dan je denkt. Lees snel verder voor een overzicht van de geschiedenis van ontharen!

Het Oude Egypte

De Egyptenaren zijn de voorlopers op veel meer beauty rituelen, maar ze besteedde misschien wel de meeste tijd aan ontharen. Vrouwen in het oude Egypte onthaarde het hele lichaam, inclusief het haar op het hoofd. Zij deden dit met een pincet gemaakt van schelpen, puimsteen, of vroege bijenhars en hars op basis van suiker.

Het Romeinse Rijk

Tijdens de Romeinse tijd, werd een gebrek aan lichaamshaar gezien als een teken van klassen. Rijke mannen en vrouwen gebruikte scheermessen gemaakt van vuurstenen. Daarnaast gebruikten ze ook een pincet, crèmes en stenen om overtollig haar te verwijderen. Ook schaamhaar werd gezien als onbeschaafd. Dit is waarom veel bekende beelden en schilderijen van Griekse vrouwen geen lichaamshaar lieten zien.

De Middeleeuwen

In de Middeleeuwen verwijderde vrouwen hun haren ook al van het gezicht. Echter, werden de haren op het lichaam niet verwijderd. De mode was om de wenkbrauwen en het haar op het voorhoofd te verwijderen, zodat het voorhoofd groter leek. Dit deden vrouwen met behulp van walnotenolie of verbanden geweekt in aminiak en azijn.

De 1700s

Aan het einde van de 18e eeuw gebruikten vrouwen een meer beschaafde manier om haar te verwijderen. Dit gebeurde in het eerste door een Franse kapper, die het eerste rechte scheermes heeft gemaakt voor mannen in 1760. Dit scheermes werd ook gebruikt door sommige vrouwen.

De 1800s

In 1844 werd een van de eerste ontharingscrèmes ontworpen. Snel daarna, in 1880, werd het eerste moderne scheermes van mannen uitgebracht gecreërd door King Camp Gilette. Een revolutie was ontstaan. Alhoewel, een scheermes voor vrouwen bestond destijds nog niet.

De 1900s

Vroege 1900s: In 1915 werd het eerste scheermes, speciaal voor vrouwen, op de markt gebracht door Gilette. Aan het begin van de eeuw werd ontharingscrème ook steed bekender.

1940s: Het eerste elektische scheermes voor vrouwen ontstond tijdens het oorlogse nylon tekort. Hierdoor moesten vrouwen steeds vaker met blote benen verschijnen.

1950s: Tijdens de jaren 50 werd ontharen steeds meer geaccepteerd door de samenleving. Doordat veel ontharingscrèmes de huid irriteerde, werd er vaak gekozen om een scheermesje te gebruiken voor de benen en de oksels. Een pincet werd gebruikt om de wenkbrouwen bij te werken,

1960s: Harsstrips werden de go-to methode om lickaamshaar te verwijderen van de benen en oksels. De eerste laser werd in het midden van de jaren 60 ook geïntroduceerd. Dit verdween echter snel, door de schadelijke gevolgen die de laser had voor de huid.

1970s – 1980s: Ontharingscrème werd een trend en vrouwen verwijderden nu ook hun schaamhaar.

1990s tot heden: Vandaag de dag verwijderen de meeste vrouwen wel hun haar. Of het nou is door te scheren, epileren, waxen of ontharingscrème. Maar er zijn ook veel ontwikkelingen op  het gebied van definitief ontharen! Laser ontharing is tegenwoordig de trend. Maar wat is dat precies?

Laser ontharing bij Institut Esthetique

De Alma Beauty Remove is de meest volledige en effectieve ontharingslaser die momenteel beschikbaar is. Door gebruik te maken van meerdere lasergolflengten en technologieën maakt de Alma Beauty laser het mogelijk om alle haartypen het hele jaar door te behandelen. De behandeling is snel en comfortabel en de resultaten zijn verbluffend. De laser is nagenoeg pijnloos en geschikt voor alle huidtypen dus ook de gebruinde huid. Lees hier meer over duurzaam ontharen. Of maak meteen een afspraak bij onze salon in Aalsmeer.

murad-wit
beautysupps-wit
youngblood-wit
cell-fusion-c-wit
genosys-wit